2 de febrer del 2014

La cua: eina de comunicació

Segur que molts de vosaltres ja sabeu que els animals es comuniquen mitjançant un llenguatge no verbal,  poden utilitzar la seva cua per indicar el seu estat d'ànim, les dents per mostrar les seves intencions...

Un article publicat a Current Biology, exposa un estudi realitzat amb diferents gossos/es per tal de determinar quina relació hi ha entre el moviment de la cua i la resposta emocional.
Van arribar a la conclusió que hi ha una asimetria en el moviment de la cua, igual que passa en els humans on l'hemisferi esquerra s'encarrega majoritàriment del costat dret i a l'inrevés. Ens els gossos/es, l'hemisferi esquerra s'encarrega de moure la cua cap a la dreta i l'hemisferi dret, cap a l'esquerra. 
Però, què significa això? Com podem entendre com se sent el nostre company observant la seva cua?
Doncs aquest estudi ha comprovat que els animals mouen la cua cap a la dreta quan tenen emocions positives, quan se senten propers, amigables, per exemple, quan veuen al seu propietari (no m'agrada utilitzar gaire aquesta paraula, però així enteneu a què em refereixo). Pel contrari, mouen la cua cap a l'esquerra quan tenen emocions negatives, comportament de retirada, incomoditat, per exemple, davant d'un animal hostil. 
Aquest estudi, ha demostrat que aquest moviment també té una resposta davant dels altres animals. Els van mostrar als gossos una imatge real i una silueta (per descartar altres factors) de diferents gossos que movien la cua de forma asimètrica. 

 
Quan observaven un moviment majoritàriament cap a la dreta, els gossos se sentien més relaxats; en canvi, quan observaven un moviment de la cua cap a l'esquerra, els augmentava la freqüència cardíaca, passaven per una situació d'estrès.
L'estudi també fa referència al no moviment de la cua. Tal com ens passa a nosaltres, quan una persona no mostra cap resposta o gest facial, ens podem sentir incòmodes per no saber com reaccionar. Els animals que es troben amb un altre que no mou la cua, es poden sentir amenaçats ja que aquests, mostren por o inseguretat.

Per a tots els propietaris i propietàries de gossos, aquests indicadors ens permeten ajudar-los a superar certes situacions o directament, evitar-les.
Hem de pensar però, que no només la cua ens indica com es senten, sinó que tot el llenguatge corporal, les orelles, les dents...ens permeten entendre'ls i ajudar-los. 





A més, pels que us interessi tot aquest tema, hi ha molts llibres on es parla de la comunicació entre els animals. Un d'aquests llibres, és "El lenguaje de los perros. Las señales de calma" de Turid Rugaas.

Per acabar, m'agradaria preguntar-vos: què opineu dels llocs on encara està permès tallar la cua als gossos? Com penseu que es deuen sentir davant d'altres animals? O què deuen sentir els altres animals quan no poden detectar aquesta comunicació? 

A Catalunya, en el Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d'Abril,  es prohibeix qualsevol tipus de mutilació a excepció de les recomanades pels veterinaris per motius de salut. En altre comunitats autònomes no hi ha cap legislació al respecte.

Us deixo unes fotos per a que penseu quina imatge dóna un gos amb les orelles tallades o amb la cua tallada. Quin us fa més respecte? Amb quin jugaríeu o a quin us aproparíeu? Pense-m'hi...




2 comentaris:

  1. Pobrets! No se'ls hauria de mutilar. I sembla clara la intenció dels que ho fan, vistes les fotos. :(

    ResponElimina
  2. Segons molts ho fan per estètica, però quina serà la veritat? Jo els prefereixo tal qual els van parir jejeje per sort, a poc a poc, la normativa els protegeix.

    ResponElimina